A nyári hónapokban valahogy mindig megszaporodik az “evős” programjaim száma. A jó idő beülésre és kiülésre csábít a barátokkal. Még csak június van, de már most látom, hogy nem lesz ez másképp az idén sem 🙂
Hoztam nektek néhány olyan ételt, amiket az elmúlt hetekben ettünk a barátaimmal.
JAPÁN: Be kell vallanom nektek, hogy imádom a japán és koreai konyhát. A nővéremnek mutattam múltkor egyik kedvenc japán éttermemet (Okuyama no Sushi), ahol az állandó menüm az ún. kake udon, azaz vastag tésztás ínycsiklandó leves, sok-sok szójaszósszal. A leves akkora adag, hogy még egy jó étvágyú férfi is jól lakik vele. És azt is tudni kell, hogy ez az a leves, amiről mindig azt mondom: “mióta megkóstoltam, minden levest íztelennek érzek..” 🙂 Sajnos diéta idején maximum a tojástekercs fér bele a menübe vagy pár falat maki sushi. De ne izguljatok! A tésztáról sem kell teljesen lemondanotok! A számomra tökéletes helyettesítőről majd később mesélek…
INDIAI: Még sosem ettem korábban indiai ételt, így izgalommal vártam, hogy milyenek lesznek a Curry House fogásai, amiket Kati barátnőmékkel kóstoltunk meg. Mivel kuponos akció keretében mentünk, nem mi állítottuk össze a fogásokat, hanem egymás után érkeztek. Kérlek, legyetek elnézőek, mert sajnos nem tudom a pontos neveket.. a kedves indiai tulajdonos angolul mondott pár szót nekünk, de a neveket nem értettem. Az biztos, hogy minden fogás vegetáriánus volt, bár az étlapon szerepelnek húsos ételek is.
Az első fogás burgonyás sült tésztás gombóc, amiből egy falatot kóstoltam. Nekem ez most sajnos nem fér bele az étrendembe, mert a burgonyás tölteléket borító sült tészta egyértelműen olajban készült. Így inkább a zöldséges mártogatósok felé vettem az irányt. A képen piros színű, enyhén csípős mártás volt a legfinomabb, mintha tofu darabkákat éreztem volna benne. Naannal isteni! A Gulab Jamun nevő édességet megnéztem, és szeretettel átadtam a páromnak. Tejes, cukros olajban sült puha gombóc, cukor sziruppal. Azt hiszem nem kell többet mondanom. 🙂
ÍR: Gizi és Noémi barátnőmékkel csajos estét tartottunk, és kiültünk a Deák tér melletti Publinba. A hely ír pub és étterem, szóval a sörök mellett érdemes odafigyelni az étlapjukra is. Mi burgonyát ettünk sajttal és sonkával egybesütve, sok-sok tökmagolajos salátával és egy isteni limonádéval. A burgonyából egy étkezés alkalmával max. egyet fogyasszunk, limonádé esetén pedig nagyon fontos, hogy ne legyen cukrozva. Ilyenkor kérjük természetes édesítővel, vagy egyszerűen édesítés nélkül. Én rózsás és mentás limonádét ittam, igazi különlegesség!
SVÉD: Egy egyszerű bevásárlás alkalmával is ránk törhet a farkaséhség. Ez történt múltkor velünk az IKEÁ-ban. Épp spinningről jöttem, így a fehérjebevitelre amúgy is szükség volt. A húsgolyót a barátom is nagyon szereti, és én is. Így megegyeztünk, hogy a főfogás ez lesz. Viszont köretnek én párolt zöldségeket kértem, ő pedig hasábburgonyát.
Látjátok? Minden étkezés egy döntés. Merjetek kreatívak lenni, és ne ragaszkodjatok a berögzült, rossz szokásokhoz! Kis változtatással és akaraterővel teljes értékű, ízletes és egészséges menüt állíthattok össze, szinte bármilyen kínálatból.
Evelin